Little Quilts of Love

Little Quilts of Love

Little quilt of Love vindt zijn oorsprong in Australië, is overgewaaid naar Nederland en begint in verschillende delen van het land een beetje vorm te krijgen.

Wat is “Little quilt of love”: Het zijn quiltjes gemaakt door vrouwen, voor vrouwen/ouders wier baby overleden is. Nu hoeft U daarbij niet meteen aan voldragen baby’s te denken, maar vaak zijn het prematuurtjes, soms maar 500 gram, of nog kleiner, maar zoals iedere moeder zal beseffen, toch heel aangrijpend om zoiets kostbaars te verliezen.  De quiltjes worden van oorsprong gebruikt om het baby’tje in te wikkelen en zo te begraven of te cremeren, maar in de praktijk blijkt dat de ouders liever het quiltje als aandenken houden en ophangen. Dit project is al eerder genoemd in het Quiltnieuws door groepen die dit project voor een bepaalde streek oppakten. In Groningen is dit project voor de drie noordelijke provincies opgestart door Jozet Berkhout en Karin van Engen , werkzaam in het toenmalige AZG te Groningen afd. Verloskunde, het AZG heet nu UMCG. De oorspronkelijke quiltjes zijn ter grootte van een luier, maar de ervaring verteld is, dat ze liever iets kleinere quiltjes hebben, ongeveer 30 x 30 cm, of iets groter. Het patroon maakt niet uit, van oorsprong waren het vaak hartjes, ook vlindertjes zijn toepasselijk voor heel jonge zwangerschappen waarbij de vrouw zich de bewegingen van het kindje zal herinneren. Jozet verteld; In de 3 noordelijke provincies heb ik zeer enthousiaste quiltsters zitten die met grote regelmaat quiltjes bij mij inleveren of, ik ga ze ophalen. Op de afdeling loopt het (helaas) erg goed. Ik heb een ruime voorraad, mochten er ziekenhuizen zijn die tekort komen , dan mogen ze op mij terugvallen.

 

In verschillende  plaatsen in Nederland, zijn er projecten gestart, het onderstaande artikel staat  op de website van de Quiltersgilde en is geplaatst door Jeanne Ypma-Defoer. Helaas is Jeanne op 2 juni 2010 in Delden overleden. Maar het werk voor de Little Quilts of Love gaat door.

Ik heb contact met haar gehad en ze vond het prima dat ik dit artikel ook op deze website plaatste, hoe meer mensen dit lezen hoe beter en dat ben ik met haar eens (annemarie).

Beste Quiltsters
Niet elke aanstaande moeder bevalt van een gezonde baby. Soms is het kindje al in de baarmoeder gestorven of anders tijdens of na de geboorte. Misschien herinnert u zich het artikel “Little quilts of love” in Quiltnieuws nr. 55. Het ging over een initiatief in Australië om kleine quiltjes te maken voor moeders met een doodgeboren kindje.
Dit idee sprak ons, een quiltgroep in Twente, erg aan. Sinds 1999 maken wij voor het Streekziekenhuis Midden-Twente in Hengelo de “Little quilts of love” die bedoeld zijn als blijk van warm medeleven: “Wij leven met jullie mee in deze moeilijke periode”. De ouders mogen zelf beslissen of zij het quiltje als herinnering houden of dat ze het met hun kindje meegeven. Je krijgt natuurlijk nooit een reactie van de ouders maar van het verplegend personeel horen we regelmatig dat dit blijk van medeleven enorm gewaardeerd wordt.
Dit artikel is bedoeld om alle quilters in Nederland en België op te roepen quiltjes te maken. Behalve onze groep in Hengelo is in Almelo quiltgroep “Prettig Verknipt” al zeer actief bezig. Ook hebben al verschillende quiltsters in het land om informatie gevraagd.
Quiltsters die zelf ooit een kindje verloren, hebben door het maken van een “little quilt of love” een aanknopingspunt om nu (vaak vele jaren later) het verlies te verwerken. Vroeger werd er immers nooit over een miskraam gesproken en ook het doodgeboren kindje werd “dood” gezwegen.
 

Is uw interesse gewekt?
Dan kunt u het volgende doen:
 

      Zelf een groep starten. Daartoe kunt u contact opnemen met de afdeling verloskunde van een van de ziekenhuizen bij u in de buurt. Gezien de actuele belangstelling voor een goede en warme begeleiding van ouders met een doodgeboren kindje, zullen zij zeker interesse hebben. Voor informatie over het opstarten van een groep kan contact opnemen met een contact persoon via de site van Little Quilts of Love

       Een quiltje maken van ongeveer 60×60 cm tot 40×40 cm. U kunt de hartjes maken, die worden beschreven in Q.N. 58, blz 23 als symbool voor warmte en liefde maar u bent natuurlijk helemaal vrij in de keuze van het patroon. Deze quiltjes kunt u sturen naar één van onderstaande adressen.

Voor een lijst met deelnemende ziekenhuizen en de contactpersonen kunt u op de site  van Little Quilts of Love terecht.

Bron;

Little Quilts of Love  door Jeanne Ypma-Defoer (Helaas is Jeanne op 2 juni 2010 in Delden overleden.
Maar het werk voor de Little Quilts of Love gaat door.)

Fotoalbum Op deze pagina vind u foto’s van Quiltjes die door de maaksters geschonken zijn aan het project  “Little Quilts of Love” De quiltjes worden anoniem aangeboden aan de ziekenhuizen.

Forum waar u uw vragen kwijt kunt of ideetjes op kunt doen.