Droomdekentjes

Droomdekentjes

Een project van de Stichting De Regenboogboom.

 

Een dekentje om op te liggen,

of om onder te schuilen.

Om mee te spelen,

of te kroelen.

Om mee te vechten,

of frustraties op uit te leven.

Waar je overdag naar  kunt kijken

en die s’ nachts het gevoel geeft

niet alleen te zijn.

Een dekentje waar je overdag

En  s’ nachts mee kan dromen.

 

Wat is een droomdekentje.

Een droomdekentje is een dekentje voor een kind, gemaakt in de patchwork –en quilttechniek.

D.w.z. dat het dekentje uit 3 lagen bestaat, namelijk:

  1.  Een patchwork bovenkant (top). Het is leuk als de bovenkant uit vrolijke kleurtjes bestaat, al dan niet met een thema (bijv. auto’s, prinsesjes, dieren etc.).
  2. Een tussenvoering (bijv. fiberfill 60 – 100 grams).
  3. Een achterkant. Het is natuurlijk leuk als ook de achterkant uit een vrolijk stofje bestaat. Soms wordt de achterkant ook uit meerdere stofjes samengesteld.

Daarna worden de drie lagen op elkaar gestikt (gequilt).

 

Aan wie geven we droomdekentjes weg.

Droomdekentjes worden geschonken aan kinderen die een chronische –of levensbedreigende ziekte hebben, een trauma of een handicap. Ook kinderen die in een moeilijke situatie terecht zijn gekomen, komen in aanmerking voor een dekentje. Wij hopen dat ze mooie dromen onder dit dekentje hebben en dat het hen troost biedt, zodat ze even worden afgeleid van pijn en verdriet. Het dekentje kunnen ze overal mee naar toe nemen om lekker onder weg te kruipen of onder te slapen.

 

Wie kan dekentjes maken.?

Ook u kunt een dekentje maken als u bekend bent met patchwork en quilten.

Er zijn vele mogelijkheden, ook voor beginnende quilters.

Via onze site worden speciale droom-deken maak-dagen aangekondigd.

Deze worden dan vermeld onder de kop actueel nieuws.

Als richtlijn geven wij de volgende maten:

  •       90 x 120 cm voor baby’s en peuters
  •       120 x 150 cm voor kinderen (meest gevraagde maat)
  •       150 x 200 cm voor tieners.

Hoe komt het dekentje bij een kind.

U kunt het dekentje rechtstreeks aan een van onze coördinatoren sturen of afgeven, of afleveren bij het kantoor in Soest.

Wilt u s.v.p. bij het dekentje uw naam, adres,telefoonnummer en indien mogelijk uw e-mailadres vermelden, zodat wij altijd contact met u kunnen opnemen, als uw dekentje bij ons is aangekomen. Op de site van de droomdekentjes kunt U altijd terugzien wanneer uw dekentje is verstuurd.

 

Blokken maken.

Het blokkenproject is bedacht voor diegene die om welke reden dan ook geen hele deken kunnen maken. In dat geval kunt u ook een blok of een aantal blokken maken, die dan in een deken worden verwerkt.

  1.  De blokken worden dan door ons aan elkaar gemaakt tot de gewenste dekenafmeting.
  2. Het blok gemaakt met èen van de patronen die beschikbaar worden gesteld door Ufo’s in Zuidland  en Wendy Vosters .

 De blokken kunt u versturen naar het onderstaande adres.

Stichting de Regenboogboom/project droomdekentjes,

Postbus 329,

3760 AH Soest.

Vergeet u uw naam en emailadres niet zodat wij u kunnen bedanken ?

 

 

Droomdekentjes wordt gerund door vrijwilligers en is volledig afhankelijk van donaties. Mocht u dit project willen steunen, dan zijn donaties van harte welkom. Mocht u ons financieel willen steunen, dan kunt u uw donatie storten op bankrekeningnummer: 57.71.62.039 t.n.v. St. De Regenboogboom te soest ovv Droomdekentjes.

Ook kunt u ons steunen met het schenken van quiltstoffen, garens en tussenvulling.

Voor vragen droomdekentjes@regenboogboom.nl

 

Korte samenvatting Droomdekentjes geschiedenis (2000 tot nu).

Ook dit begon met een meisje van 5, maar dan in Amerika

In 1995 las een Amerikaanse vrouw Karen Loucks in een krant over een klein meisje van ongeveer 5 jaar dat vertelde hoe zwaar ze het had gehad met de chemokuur die ze had moeten doorstaan. En ze vertelde hoe haar veiligheidsdekentje haar erdoor heen had gesleurd.

Karen nam toen het initiatief om dekens te gaan maken voor kinderen in het ziekenhuis in de stad waar zij woont. Toen zij 4 jaar later in 1999 in de Oprah Winfrey show hierover vertelde brak er een ware rage uit in Amerika. De afgelopen tien jaar zijn er in heel Amerika door duizenden vrouwen (project Linus) ongeveer 3 miljoen dekentjes uitgedeeld aan kinderen.

 

Nederland

In 2000 zag een van de vrijwilligers van de regenboogboom, Angelique Zwartkruis, het programma van Oprah Winfrey en zij vond dit deken-maak-project ook voor de kinderen in Nederland moest starten. In 2000 zijn we binnen de Regenboogboom met dit project gestart. Project Droomdekentjes werd geboren.

De grote kinderziekenhuizen in Nederland stonden toen nog wat huiverig tegenover dit project, maar zijn inmiddels om.

Na een voorzichtige start en de nodige kinderziektes, hebben inmiddels 1500 kinderen in Nederland zo’n prachtige deken gekregen. En dit is nog maar het begin.

 

Project Droomdekentjes.

Doel: gequilte dekentjes maken voor kinderen die te maken hebben met ziekte, trauma of handicap.

Organisatievorm: Een apart project onder de paraplu van de Regenboogboom.

Dekentjes worden gemaakt door allerlei mensen en vrijwilligers (al of niet verenigd in quiltbee’s) in het land. Dekentjes worden door Stichting de Regenboogboom onder de naam “droomdekentjes” cadeau  gedaan aan de kinderen die het nodig hebben.

Sandra Bonting en Inge Schoonderwoerdt (projectleiders in de jaren 2003 tot 2009) zijn lid van het Quiltvirus. Binnen deze club hebben ze veel dames kunnen mobiliseren om droomdekentjes te maken. Vanaf maart 2009 zijn Karin Chrispijn en Corrie Vis de drijvende krachten achter droomdekentjes. Vervolgens werd deze groep zo enthousiast dat zij droomdeken maakdagen gingen organiseren. Vrijwilligers van de regenboogboom zijn op een drietal maakdagen langs geweest om de dames te bedanken voor het maken van de dekens en te vertellen over de regenboogboom, maar vooral over de kinderen waar de dekentjes naar toe gaan.

 

Hoe gaat het nu met Project Droomdekentjes?

De afgelopen jaren is er een enorme groei geweest zowel in het aantal gemaakte dekens als in de aantallen kinderen die dekentjes mogen krijgen.

In Nederland is het nog niet zo dat we stapels dekentjes bij ziekenhuizen afleveren en het ziekenhuis, de vrije keus geven om ze uit te delen.

De aanvragen van de dekentjes (zo’n 400 tot 600 per jaar) worden op dit moment vooral nog gedaan door ouders, of familie en bekenden.

De voorraad aan dekentjes is inmiddels behoorlijk constant en groot, waardoor we het aandurven om steeds meer ziekenhuizen en instellingen te mobiliseren om de dekentjes bij de kinderen te krijgen. Want daar doen we het voor. Voor al die prachtige prinsen, prinsessen, superhelden en superheldinnen. En er zijn nog heel veel die een deken kunnen gebruiken.

 

Bedankt voor uw hulp: het maken van een deken, het doorgeven van een kind, uw donatie.

Bron: Informatiefolder die is uitgedeeld op de droomdeken- maakdag van 3 oktober 2009.